Русия е отговорна за повечето кибератаки срещу държави по света. Тя е следвана от Иран, Северна Корея и Китай, се посочва в нов доклад на "Майкрософт", цитиран от "Бизнес инсайдър".

Microsoft: Руски хакери отново атакуват американските избори

Microsoft: Руски хакери отново атакуват американските избори

Обект на дейността им са над 200 организации...

Подкрепяни от правителството на Русия хакери са най-активни в извършването на кибернападения по света, подчертава технологичният гигант в първия си "Доклад за дигитална отбрана".

Дългият доклад обхваща настоящите тенденции в киберсигурността и разкрива, че Русия е отговорна за повече от половината хакерски атаки, а Иран е на далечната втора позиция със само 25%.

Атакувани са предимно политически организации, журналисти и през 2020 г. редица организации, които са свързани с борбата срещу коронавируса, включително и за проучване на ваксини.

От "Майкрософт" са проучили 16 държавни актьора.

Руското правителство многократно е идентифицирано като голям играч в международната кибервойна.

През 2016 г. руски хакери успешно проникнаха в кампанията на Хилари Клинтън и Националния конвент на Демократическата партия, което доведе до огромен теч на вътрешни имейли. През 2019 г. специалният прокурор Робърт Мълър обяви, че Русия вече се опитва да се намеси на президентските избори през 2020 г.

"Майкрософт" следи изборите отблизо от 2018 г. като част от Инициатива за защита на демокрацията, предупреждавайки кампаниите на демократите и републиканците за потенциални хакерски нападения, а също така работи върху подсигуряване на технологията за гласуване.

Тази седмица компанията публикува "Доклад за дигитална отбрана". Това е поредната инициатива на "Майкрософт" за мониторинг на киберсигурността.