Най-големият самолет в света - "Антонов Ан-225", е бил унищожен по време на руската инвазия в Украйна, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на украинските власти.

Новината предизвика тревога и тъга сред авиационния свят, в който самолетът почти бе издигнат в култ.

По информация на украинските власти огромният самолет, наречен "Мрия" или "мечта" на украински, е бил паркиран на летище край Киев, когато е бил нападнат от "руски окупатори".

Те обаче заявяват, че ще построят машината отново.

"Русия може и да е унищожила нашата "Мрия", но те никога няма да могат да унищожат нашата мечта за силна, свободна и демократична европейска държава. Ние ще победим!", написа в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Към момента унищожаването на самолета не е потвърдено от независим източник.

От компанията "Антонов" уточняват, че не могат да установят техническото състояние на самолета, докато той не бъде прегледан от експерти.

Вчера украинската държавна отбранителна компания "Укроборонпром", която управлява "Антонов", обяви, че самолетът е бил унищожен, но ще бъде възстановен за сметка на Русия - цена, изчислена на 3 млрд. долара.

Впоследствие от компанията поясниха, че самолетът е бил на земята близо до Киев на 24 февруари и е бил подложен на поддръжка.

До ден днешен "Мрия" остава най-тежкият самолет, създаван някога. Задвижван от шест турбовентилаторни двигателя, той има максимално тегло на полезен товар от 250 тона, което може да се носи.

Само един-единствен Ан-225 е построен от намираща се в Киев компания "Антонов", която е автор на проекта.

Първият му полет е през 1988 г. и от тогава е в експлоатация.