Русия, в отговор на експулсирането на нейните служители от Постоянното представителство в Европейския съюз, обявява 18 служители на Делегацията на ЕС в Москва за персони нон грата. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, разпространено в петък, съобщава ТАСС.

"В отговор на недружелюбните действия на Европейския съюз 18 служители на делегацията на ЕС в Русия бяха обявени за персони нон грата и ще трябва да напуснат територията на Руската федерация в близко бъдеще".

Съответната нота е връчена на ръководителя на делегацията на ЕС в Москва Маркус Едерер.

Според министерството Едерер е бил извикан в руското външно министерство в петък, където е бил остро протестиран във връзка с необоснованото обявяване за персона нон грата на 19 служители на Постоянното представителство на Руската федерация в ЕС и Европейската общност за атомна енергия.

"Руската страна декларира, че ЕС е отговорен за последователното разрушаване на архитектурата на двустранния диалог и сътрудничество, създавана от десетилетия. Необходимо е стриктно спазване от страна на Европейския съюз на изискванията на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.", отбелязват от руското външно министерство.