Спор между Москва и Минск за задържането на повече от 30 мъже, които Беларус обвиниха, че са руски наемници, се задълбочи, тъй като двете страни си противоречиха взаимно относно плановете на групата, предаде "Ройтерс".

Арестите скоро преди президентските избори на 9 август в Беларус могат да изострят още повече отношенията между Минск и традиционния му съюзник Русия, които се развалиха, след като съседите не успяха да се споразумеят за договор за доставка на петрол за тази година.

Русия заяви, че мъжете, които тя определи като служители на частна охранителна фирма, са останали в Беларус, след като са пропуснали свързващия си полет с Истанбул.

Александър Агафонов, ръководителят на беларуската разследваща група, която се занимава със случая, заяви, че мъжете не са планирали да летят по-нататък до Истанбул.

Властите в Минск обявиха, че смятат, че съпругът на кандидата за президент на опозицията Светлана Тиханоуская може да има връзки с групата, като започна наказателно дело срещу него по подозрение за подбуждане на безредици.

Агафонов заяви пред местна телевизионна станция, че билетите за мъжете до Истанбул са само "алиби" и допълни, че са дали "противоречиви обяснения" за целта на престоя си в Беларус.

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Ново прехвърчане на искри между Русия и Беларус

11 от арестуваните са казали на властите, че планират да летят до Венецуела, 15 - до Турция, двама - до Куба и един до Сирия. Друг казал, че не знае дестинацията си, докато трима отказаха да дадат изявление.

Дмитрий Мезенцев, руският посланик в Беларус, по-рано отрече всяка връзка между задържаните мъже и вътрешните работи в Беларус.

Той каза, че са спрели в Беларус по пътя, през Истанбул, към трета неназована страна и не са замесени по никакъв начин с вътрешните работи на Беларус.

Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване на Русия, заяви, че се надява проблемът да бъде решен.

"Това е в интерес на развитието на приятелски и братски отношения между нашите две страни и два народа", каза Наришкин, цитиран от агенция РИА.

В Беларус задържаха 32-ма руски наемници от "Вагнер"

В Беларус задържаха 32-ма руски наемници от "Вагнер"

Частните военни компании са незаконни в Беларус