Германия и Русия трябва да поддържат диалог, въпреки че разногласията се запазват.

Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пред студентите от Уралския федерален университет в Екатеринбург, цитиран от РИА „Новости”.

По думите му мнозина считат, че е длъжно Русия и ЕС да се сближат.

Аз също принадлежа към тези хора, добави той и поясни, че подкрепя продължаване на диалога в рамките на Съвета Русия-НАТО, особено в тези сложни времена.

Щайнмайер каза още, че споразумението от Минск трябва да остане фокусът на украинския мирен процес, въпреки че се забелязва увеличаване на напрежението в Крим и Източна Украйна.

Руският топ дипломат Сергей Лавров пък заяви, че отношенията между Москва и Берлин преминават през труден период.

Той обеща Москва да изпълни задълженията си към споразумението от Минск, но се оплака, че НАТО не възнамерява да възобновява сътрудничеството с Москва.

Москва ще окаже влияние върху самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република за изпълнението на минските споразумения, обеща Сергей Лавров.

Руският външен министър поясни още, че на последното заседание на Съвета Русия-НАТО Москва е предала конкретни предложения на Алианса за възстановяване на военното сътрудничество и повишаване на доверието в тази сфера.

Той изрази увереност, че отношенията между Русия и Запада ще се върнат на предишното ниво.

Русия няма намерение да се насочва към изолация, увери дипломатът.