Представители на Украйна и Русия започнаха подписването на документите, свързани с транзита на руски газ, на срещата във Виена. Това съобщи във Фейсбук украинският министър на правосъдието Денис Малюска, посочва ТАСС.

Процесът на подписване все още не е приключил, коментира той събитието. Ръководителят на украинската компания Сергей Макогон също публикува снимка във Фейсбук с думите: "Процесът започна".

По-рано директорът на компанията "Нафтогаз" Андрей Коболев съобщи, че до снощи страните не са успели да постигнат окончателно съгласие по текстовете на документите, но все пак са постигнали "определен напредък". Той уточни, че при преговорите се изработват три документа, по-специално, споразумение между новия оператор на газопреносната система на Украйна и "Газпром", което определя техническите регламенти и правила за взаимодействие между операторите. Освен това двете страни работят по споразумение за организирането на транзита.

Украйна одобри споразумението за транзит на газ с Русия

Украйна одобри споразумението за транзит на газ с Русия

Срокът на новото споразумение е 5 години

Новият кръг от преговори между делегациите на Русия и Украйна започна в четвъртък във Виена.

На 20 декември Москва и Киев на 20 декември обявиха одобряването на нов договор за транзит на газ за срок от пет години и уреждането на взаимни искове между "Газпром" и "Нафтогаз". Страните се споразумяха да не предявяватт нови взаимни искове, както и "Газпром" да получи близо 2,9 милиарда долара по решение на Стокхолмския арбитраж и по споразумение в рамките на антитръстовото производство срещу "Газпром" в Украйна.

Вчера украинското правителство одобри подписването на споразумение с "Газпром", касаещо уреждането на съдебни искове на Антимонополния комитет на Украйна срещу руския "Газпром" на стойност около 7 милиарда долара.

Русия и Украйна се разбраха за газа – „Газпром” изплаща $2,9 млрд.

Русия и Украйна се разбраха за газа – „Газпром” изплаща $2,9 млрд.

"Газпром" и "Нафтогаз" финализират сделка за транзит на газ, което означава, че руският износ на газ за Европа през Украйна ще продължи след края на 2019 г.