"Газпром" съобщи, че ще плати на Украйна 2,9 милиарда долара като част от по-голямо газово споразумение преди 29 декември в замяна Киев ще прекрати друг съдебен иск срещу руската газова компания, информира "Ройтерс".

"Газпром" и "Нафтогаз" финализират сделка за транзит на газ, което означава, че руският износ на газ за Европа през Украйна ще продължи след края на 2019 г.

Газовият транзит през Украйна гарантиран за 5 години

Газовият транзит през Украйна гарантиран за 5 години

Отлагане на войната за синьо гориво

От "Газпром" обявиха, че се очаква Украйна да се подпише и да оттегли всички претенции преди 29 декември.

Руската компания ще изплати парите след решение на Стокхолмския арбитражен съд. Двете държави трябва да подпишат споразумение за урегулиране на съдебни претенции на Антимонополната комисия на Украйна от 7,4 милиарда долара.

ЕК, Русия и Украйна стигнаха до споразумение за транзита на газ

ЕК, Русия и Украйна стигнаха до споразумение за транзита на газ

Путин иска взаимно приемливо споразумение и напомня за $3 млрд. дълг

От Министерството на енергетиката на Украйна потвърдиха, цитирани от Интерфакс, че "Газпром" ще изплати на "Нафтогаз" 2,9 милиарда долара.

Двете компании подписват договор за транзит на газ за пет години. През този период "Нафтогаз" ще запази за "Газпром" мощности от газопреносната система на Украйна за пренос на 225 милиарда кубични метра газ.

Споразумението между "Газпром" и "Нафтогаз" предвижда отказ от нови претенции, оттегляне на исковете и изпълнение на решението на Стокхолмския арбитраж, обяви шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Милер уточни, че двете компании могат да разгледат възможността за доставка на руски газ за Украйна с ценообразуване на базата на германския газов хъб NCG.

Украйна и Русия постигнаха предварителна договорка за транзита на газ

Украйна и Русия постигнаха предварителна договорка за транзита на газ

Обсъжданията продължават

Той поясни, че през следващите пет години ще бъдат транспортирани 225 милиарда кубични метра газ, включително 65 милиарда през 2020 г., 40 милиарда кубични метра газ през 2021 г. и следващите години при условие, че се установи конкурентна тарифа. По-рано беше съобщено, че ще бъдат транспортирани 65 милиарда кубични метра газ през 2020 г., а от 2021 до 2024 г. по 40 милиарда кубични метра газ на година.