Русия е разположила 700 танка и 1000 артилерийски единици в окупираните територии. Това разкри президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от Укринформ.

Порошенко подчерта в интервю за сръбския телевизионен канал РТС, че няма "червени линии" за Русия. Според него конфликтът в Донбас не е замразен, а е гореща война.

"Първо, няма "червени линии" за Русия. Ако ме бяхте попитали през януари 2014 г. дали е възможно Русия да извърши въоръжена агресия срещу Украйна, бих отговорил, че това не е възможно. Същото се отнася и за Крим. Няма "червени линии" за Русия, включително за открита война", оплака се той.

"Това не е замразен конфликт. Това е гореща война. Украйна се бие за мир и за връщане на украинския суверенитет над окупираните територии. Нищо повече", добави той.

Според него има три важни документа - Минските споразумения от 5 септември и 19 септември 2014 г., както и документът от 12 февруари 2015 г.

"Този комплекс от мерки включва изтегляне на чуждите войски и бойната техника от украинска територия. Сега в окупираните територии има 700 руски танка, повече от 1000 артилерийски системи, повече от 300 реактивни системи за залпов огън. Това е повече от германския Бундесвер. Това е реална агресия срещу суверенна и независима държава Украйна", категоричен украинският президент.