Турция, Иран и Русия постигнаха споразумение за троен механизъм за наблюдение и прилагане на режим за спиране на огъня в Сирия, съобщава АП, позовавайки се на турската държавна медия "Анадола".

Провал на първия ден от преговорите в Астана по сирийския  конфликт

Провал на първия ден от преговорите в Астана по сирийския конфликт

Инициирани от Русия, Турция и Иран...

Световната осведомителна агенция коментира, че това е първи признак за напредък на втория ден от провеждащите се в Астана, Казахстан, преговори между сирийското правителство и опозиция.

Турската медия пояснява, че механизмът ще позволи на трите страни да реагират незабавно при нарушение на режима на тишина с използване на "влиянието си", за да се прекратят атаките.

Напрежение на мирните преговори за Сирия в Астана

Напрежение на мирните преговори за Сирия в Астана

Джафари определи като "провокативна" и "нахална" речта на лидера на опозицията

Информацията е разкрита от източници.

"Анадола" допълва, че споразумението е част от член от запланувана обща декларация, която ще бъде публикувана в края на деня. Агенцията обаче пояснява, че все още се работи по окончателната декларация.

Дамаск и бунтовниците втори ден водят преговори в Астана след остри словесни нападки вчера.

Започнаха мирните преговори за Сирия в Астана

Започнаха мирните преговори за Сирия в Астана

На преговорите участват седем делегации

Разговорите са насочени към влязлото в сила спиране на огъня на 30 декември и се очаква да продължат в Женева следващият месец.

Посланикът на ООН за Сирия Стефан де Мистура, който посредничи на преговорите, при влизането си в хотел Rixon в Астана той обеща да има "резултат" по-късно днес.

Говорител на бунтовниците изтъкна, че неговата страна ще комуникира с правителствената делегация само чрез посредници, а не директно. Той добави, че "чакат нещо повече от изявления".