При въздушни удари на Русия са били избити 14 души, бягащи през река на салове в източната част на Сирия, след като подновените боеве в цялата страна доведоха до нарастване на броя на цивилните жертви. Това съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от "Франс прес".

Ударите, последните в поредицата от подобни инциденти през тази седмица, са били насочени към група, прекосяваща река Ефрат близо до контролирания от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") град Маядин.

"Те са прекосявали реката на импровизирани салове в село, намиращо се южно от Маядин", уточни шефът на центъра Рами Абдел Рахмен, добавяйки, че три деца са били сред убитите през нощта.

Русия през последните дни засили бомбардировките си в подкрепа на силите на сирийския режим, сражаващи се с терористите в страната.

Абдел Рахман отбеляза, че цивилните са бягали от село Махкан, южно от Маядин, който се намира на около 420 км източно от столицата Дамаск и е един от главните малко останали бастиони на ДАЕШ.

Маядин беше превзет от ДАЕШ през 2014 г., когато терористите овладяха обширни територии в Ирак и Сирия и обявиха "халифат", но силите на сирийския режим затегнаха примката около града.

Според сирийската държавна агенция САНА правителствените сили, напредващи от пустините райони северозападно от Маядин, са стигнали на около 5 км от града.

В провинция Дейр ез Зор ДАЕШ все още контролират Маядин, източните квартали на град Дейр ез Зор, по-нагоре по долината на Ефрат, град Албу Камал надолу по границата с Ирак, както и няколко други по-малки градчета.

Москва провежда безмилостни въздушни удари в подкрепа на съюзниците си от Дамаск, насочени както към ДАЕШ в провинция Дейр ез Зор, така и към бившия клон на "Ал Кайда" в Сирия - Фронт "Ал Нусра", които са базирани в северозападната сирийска провинция Идлиб.