Спортният арбитражен съд (CAS) отсъди срещу руските лекоатлети, които обжалваха забрана да участват на Олимпийските игри в Бразилия, наложена от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF), съобщават световни агенции.

Съдът отхвърли обжалване на Руския олимпийски комитет и на 68 руски лекоатлети срещу IAAF за наложена забрана за участие на руските лекоатлети в международни състезания.

Първо забраната беше наложена на Руската федерация по лека атлетика през ноември 2015 година, а после потвърдена през юни.

Спортистите могат да обжалват решението на съда в Лозана в рамките на 30 дни.

Международният олимпийски комитет обяви, че разглежда правни опции преди да реши дали да забрани изцяло участието на Русия на игрите в Рио де Жанейро през август. Решението се очаква тази или следващата седмица.

Руското правителство е обвинявано, че е прикривало програма за вземане на допинг от страна на руски спортисти. Москва отхвърля обвиненията.

Във връзка с решението на съда днес Кремъл изрази съжаление и поясни, че е неприемливо да се прилага принципът за колективна отговорност по отношение на руските лекоатлети. Говорителят Дмитрий Песков поясни, че Русия няма да бойкотира игрите в Бразилия. 

Москва ще разгледа следващите стъпки, които може да предприеме.