Руските власти са изпратили 500 войници в района на  Керченския пролив, за да се справят с големия разлив на мазут, в следствие на корабокрушението, предаде АФП.

Силните ветрове и пороите, които спряха пречиствателните работи вчера, продължават и тези сутрин. Според метеоролозите скоростта на вятъра може да достигне 144 км. в час.

Премиерите на Русия и Украйна - Виктор Зубков и Виктор Янукович - пристигнаха в района на екологичното бедствие. Двамата обсъдиха общите действия за справяне с катастрофата.

По последни данни разлетият мазут е над 2000 т, а експертите не изключват и киселинни дъждове поради потъването на около 7 хил. т сяра.

Практически вече няма надежда да бъдат открити живи петимата моряци от кораб "Нахичеван", но издирванията продължават. Вчера спасителните екипи откриха телата на трима моряци.

Вятърът отнася петролния разлив към Азовско море. Той е в такова количество, че би замърсил не по-малко от 10% от акваторията му.
Киев и Москва решиха да поставят плаваща преграда между руския нос Тузла и едноименния Украински остров, за да спрат пътя му, веднага щом бурното време позволи това.

Припомняне, заради замърсяването 30 000 птици вече са мъртви. Заплахата за екоравновесието в района идва от хилядите тонове сяра и мазут, изпуснати в Черно и Азовско море, които са истинско екологично бедствие.