През тази нощта руските военни са атакували цели в украинската столица Киев и в други части на страната с десетки бойни дронове.

Украинските власти определиха атаката като една от най-силните до този момент.

Във всеки случай по оценката на ръководителя на военната администрация на Киевска област Сергей Попко това е най-силната атака от началото на годината. Атаките към Киев само този месец са седем.

"Над 40 вражески безпилотни самолета бяха свалени на две вълни над района на Киев и в покрайнините на столицата", съобщи киевската военна администрация. Нито един дрон не е достигнал целта си. Не се съобщава за жертви и нанесени сериозни щети.

Повече от 7 часа продължи въздушна тревога над столицата и региона.

В резултат на руската атака през нощта срещу 31 юли в района на Киев са нанесени щети на 13 къщи. Няма пострадали, съобщиха местните власти.

"В района работеха сили за противовъздушна отбрана. Всички вражески цели са свалени. Няма попадения в жилищна и критична инфраструктура. Пострадали сред населението няма. Към 9:30 вече има информация за щети на 13 частни къщи в четири района на Киевска област. Отломките са повредили фасади и покриви, изпочупени са прозорци. В една от тези къщи спасители от Държавната служба за извънредни ситуации потушиха пожар", информира началникът на Киевската областна военна администрация Руслан Кравченко във "Фейсбук".

Руски дронове отново атакуваха Украйна

Руски дронове отново атакуваха Украйна

Киев е цел на ударите

За нападения на руски дронове се съобщава и от други региони. Шест дрона са свалени над югоизточната област Днепропетровск, още четири над Николаевска област в южната част на страната. Все още не е наличен общ преглед на операциите на украинската противовъздушна отбрана през нощта.

Тази сутрин въоръжените сили на Украйна докладваха за свалени 89 ударни безпилотни летателни апарата. Това, според доклада, е целият брой от изпратени от руската армия дронове. Освен това е свалена и една ракета тип Х-59, с която е атакувана Николаевска област.

ВСУ потвърждават направената оценка от Сергей Попко - с такова количество дронове Русия е атакувала за последно Киев в новогодишната нощ на 1 януари 2024 г.