Атомна подводница „Св. Георги Победоносец” от Тихоокеанския флот на Русия успешно проведе пуск на междуконтинентална балистична ракета. Това съобщава Министерството на отбраната на Русия, цитирано от Интерфакс.

„Стратфор”: Русия и САЩ могат да се сблъскат в Сирия до края на 2016 г.

„Стратфор”: Русия и САЩ могат да се сблъскат в Сирия до края на 2016 г.

Според експертите до края на годината САЩ

Тестът е свързан с бойната подготовка на подводницата, която е под командването на капитан 1 ранг Игор Жук. Изпитанието е извършено в акваторията на Охотско море, Северна Русия, като ракетата е изстреляна към полигона Чижа, отбелязват от ведомството.

Пускът е произведен от подводно положение”, се казва в съобщението на министерството, като се допълва, че бойната глава е достигнала полигона в определеното време. 

Успешният пуск на балистична ракета с морско базиране от подводницата със стратегическо предназначение „Георги Победоносец” показва високото ниво на готовност на подводните сили на Тихоокеанския флот и потвърди ефективността на системата за бойно управление на морските Стратегически ядрени сили, пояснява министерството.

Военното министерство отбелязва още, че действията на командния състав и на екипажа показват професионализма им, подчертавайки, че екипажът е в постоянна готовност да изпълни зададените задачи.

Подводницата е на въоръжение от началото на 80-те години на XX век. Екипажът е от 130 души. Въоръжена е с 16 ПУ Р-29Р.