Държавите, които се интересуват от гладкото функциониране на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), трябва да работят заедно, за да се отърват от политизацията. Това заяви във вторник Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия при ООН, говорейки на заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщава ТАСС.

"ОЗХО е тежко болна от поляризация и тези, които си затварят очите, само влошават състоянието й", заяви той.

"Кой наистина иска добро за пациента - лекар, който диагностицира и лекува, често прибягвайки до неприятни за пациента процедури, или някой, който противно на обективни факти убеждава пациента, че е абсолютно здрав? За съжаление тя не е добре. Нека да я лекуваме заедно."

Русия плаши да напусне ОЗХО – не харесва решенията за Навални, Скрипал и Сирия

Русия плаши да напусне ОЗХО – не харесва решенията за Навални, Скрипал и Сирия

Засега обаче Москва остава...

Той подчертава, че Русия "категорично осъжда използването на химическо оръжие от всеки, поради което е заинтересована ОЗХО да се справи с работата си". В същото време заместник-представителят обърна внимание на факта, че "кризата на доверие в една от най-авторитетните международни организации набира скорост, която за съжаление се превръща в инструмент за политическа манипулация и наказание на нежеланите".

На свой ред заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Ричард Милс изрази мнение, че "Русия умишлено е започнала кампания за дискредитиране на ОЗХО, за да прикрие използването от Асад на химическо оръжие".

Той призова Москва и Дамаск да "кажат истината за използването на химическо оръжие от сирийските власти".

Русия твърди, че сътрудничи с ОЗХО, обвини Лондон в русофобия

Русия твърди, че сътрудничи с ОЗХО, обвини Лондон в русофобия

Унищожила е химическото си оръжие