Москва изпълни изцяло задълженията си за унищожаване на запасите от химическо оръжие. Това заяви в петък говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя направи изявлението като коментар на изказване от британския министър на отбраната Бен Уолъс.

"Бих искала да отбележа, че Русия изпълни изцяло своите задължения за унищожаване на запасите от химическо оръжие в страната и процесът беше завършен преди три години под надзора на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО)", отбеляза тя. В същото време, съгласно Конвенцията за химическо оръжие, Русия продължава да получава инспекции на ОЗХО. Не са открити нарушения ", подчерта Захарова.

Русия наложи санкции на ЕС по случая с Навални

Русия наложи санкции на ЕС по случая с Навални

Руската страна, действаща на базата на реципрочност, реши да разшири списъка

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви по-рано в интервю за Daily Telegraph, че Обединеното кралство иска да има добри отношения с Русия, но това няма да е лесно след инцидента в Солсбъри.

Москва е озадачена от изявленията на Уолъс, каза още Захарова.

Според нея Лондон продължава да прибягва до неоснователни обвинения, за да окаже натиск върху Русия и да разпалва русофобски настроения в британското общество.

Захарова посочи, че крайната цел на тези действия е да оправдаят агресивната политика на НАТО като цяло и по-специално във Великобритания.

Припомняме, че Сергей Скрипал преживя опит за отравяне на 4 март 2018 година. Според Лондон, Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с вещество "Новичок" в град Солсбъри.

Руският президент Владимир Путин нареди по-рано тази седмица на военното министерство на Русия да реагира незабавно на разполагането на ракети от западните страни близо до руските граници, ако възникне такава необходимост.

Русия преустановява авиовръзките с Великобритания

Русия преустановява авиовръзките с Великобритания

Заради новия щам на коронавируса на Острова

По време на заключителния форум на руското военно ведомство за годината Путин отбелязал "непрекъснатия" характер на военните дейности на НАТО, оплаквайки факта, че по-специално САЩ са се отказали от няколко международни договора, като по този начин са влошили глобалните системи за контрол на оръжията.

Русия многократно е засичала присъствието на военни кораби на НАТО, включително кораби с крилати ракети, в непосредствена близост до териториалните води на Русия, което влоши и без това обтегнатите отношения между Москва и западния военен алианс.

Международният надзорен орган за химическо оръжие преди 2 месеца заяви, че е готов да изпрати експерти, които да помагат на Русия по делото на опозиционния лидер Алексей Навални, който според Германия е отровен с международно забранен нервен агент.