Русия съобщи, че е наложила забрана за влизане в страната на представители на страни членки и институции на ЕС в отговор на санкциите на Общността заради отравянето на опозиционера Алексей Навални, информира "Политико".

През октомври ЕС наложи санкции на шестима заподозрени за отравянето на Навални, включително и на шефа на руската Федерална служба за сигурност.

Русия привика посланиците на Германия, Франция и Швеция за Навални

Русия привика посланиците на Германия, Франция и Швеция за Навални

Москва е изразила недоволството си от отговора им във връзка с отравянето

"Руската страна, действаща на базата на реципрочност, реши да разшири списъка с представители на страни членки и институциите на ЕС, на които ще им бъде отказан достъп до Руската Федерация", се казва в съобщение на Министерството на външните работи.

Не се посочва кои имена са включени в списъка, но се отбелязва, че мярката засяга "тези, които са отговорни за насърчаване на инициативи за налагане на антируски санкции в рамките на Европейския съюз".

ФСБ за разговора на Навални с агента Кудрявцев: „Провокация”

ФСБ за разговора на Навални с агента Кудрявцев: „Провокация”

Руската страна обвинява чужди спецслужби...

Министерството подчертава, че Съветът на ЕС прибързано и тайно е приел нелегитимни рестриктивни мерки, които противоречат на международното право и на това "недружелюбно действие на западни държави" трябва да се отговори по адекватен начин.

По-рано бе съобщено, че ведомството е привикало дипломатически представители на Франция, Германия и Швеция. Те са информирани за решението за налагане на санкции.

Навални прилъга руски агент да разкрие как е отровен

Навални прилъга руски агент да разкрие как е отровен

Константин Кудрявцев потвърдил, че новичокът е бил поставен в бельо

Лаборатории в трите европейски държави заключиха по-рано тази година, че Навални е отровен със съветския нервопаралитичен агент новичок. Откритията принудиха ЕС да наложи санкции на няколко руски представители.

Вчера бе съобщено, че Навални е успял да прилъже руски агент да разкрие как е проведена операцията по отравянето му. Руснаците определиха информацията като "провокация".

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Русия нахока НАТО, създавало "димни завеси" с историите за отравянето на Навални

Русия нахока НАТО, създавало "димни завеси" с историите за отравянето на Навални

"Грозно се получи. Партньорите работеха мръсно"

Миналата седмица руският президент Владимир Путин потвърди, че агенти на Федералната служба за сигурност са следели Навални, но ако Русия искаше да го убие, това вероятно вече щеше да бъде сторено.