Министерството на външните работи на Русия привика посланиците на няколко държави членки на ЕС. Москва е изразила недоволството си от отговора им във връзка с отравянето с новичок на руския опозиционер Алексей Навални и наложените антируски санкции, информира АФП, позовавайки се на РИА Новости.

ФСБ за разговора на Навални с агента Кудрявцев: „Провокация”

ФСБ за разговора на Навални с агента Кудрявцев: „Провокация”

Руската страна обвинява чужди спецслужби...

Руската медия отбелязва, че дипломатите на Германия, Франция и Швеция са пристигнали във външното министерство в Москва тази сутрин.

Лаборатории в трите европейски държави заключиха по-рано тази година, че Навални е отровен със съветския нервопаралитичен агент новичок. Откритията принудиха ЕС да наложи санкции на няколко руски представители.

Вчера бе съобщено, че Навални е успял да прилъже руски агент да разкрие как е проведена операцията по отравянето му. Руснаците определиха информацията като "провокация".

Навални прилъга руски агент да разкрие как е отровен

Навални прилъга руски агент да разкрие как е отровен

Константин Кудрявцев потвърдил, че новичокът е бил поставен в бельо

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин потвърди, че агенти на Федералната служба за сигурност са следели Навални, но ако Русия искаше да го убие, това вероятно вече щеше да бъде сторено.

ЕС наложи санкции на шестима заподозрени за отравянето, включително и на шефа на руската Федерална служба за сигурност.

Русия нахока НАТО, създавало "димни завеси" с историите за отравянето на Навални

Русия нахока НАТО, създавало "димни завеси" с историите за отравянето на Навални

"Грозно се получи. Партньорите работеха мръсно"