Военното присъствие на Русия в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна е гаранция срещу "Чернобилски сценарий". Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, визирайки ядрената катастрофа от 1986 г., съобщава "Ройтерс".

Вчера говорителят на руското външно министерство Иван Нечаев определи като "неприемливо" предложението на ООН за демилитаризация на района около атомната централа.

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия". Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Русия отхвърли предложението на ООН за демилитаризиране на Запорожката АЕЦ

Русия отхвърли предложението на ООН за демилитаризиране на Запорожката АЕЦ

Това излагало централата на по-голям риск, според Москва

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката АЕЦ, предложена от генералния секретар на ООН, ще я направи по-уязвима, тъй като че руските войски "охраняват" централата, включително от терористи.

Впоследствие от окупационната администрация на Запорожка област заявиха, че ръководството на ООН и ръководителят на дипломацията на ЕС трябва да обявят не демилитаризация, а да въведат режим на тишина и да предвидят не само санкции за нарушаването му, но и най-строги санкции за обстрел на атомни електроцентрали.

Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ

Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ

Украинският лидер обсъди с Антониу Гутериш "ядрения шантаж" на Русия