Руското външно министерство обяви в петък, че правителството е забранило влизането в страната на 200 американски граждани въз основа на реципрочност след последните кръгове от санкциите на администрацията на Байдън срещу Москва, съобщават АФП и "Ройтерс".

Министерството публикува на уебсайта си пълен списък с 200 имена на санкционираните лица, които включват американски федерални служители и законодатели и техни близки роднини, както и висши ръководители на американски отбранителни компании.

"Всички тези хора са участвали в антируската кампания, подкрепяйки режима в Киев", се посочва в изявлението на руското външно министерство.

САЩ вече не считат Русия за страна с пазарна икономика

САЩ вече не считат Русия за страна с пазарна икономика

Вашингтон отменя предоставения преди две десетилетия статут

Министърът на здравеопазването на САЩ Ксавие Бесера и прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер могат да бъдат намерени в списъка, наред с други, както и наскоро нападнатият съпруг на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, Пол и видният сенатор демократ Елизабет Уорън и 81-годишният сенатор Бърни Сандърс.

Забрана да влизат в Русия получават сестра и двама братя на президента на САЩ Джо Байдън, Валери Байдън Оуенс, Джеймс Браян Байдън и Франсис Уилям Байдън, в отговор на санкциите от Вашингтон.

Американската писателка и експерт по Русия Ан Апълбаум, Матю Камински, главен редактор на Politico, също са в руския черен списък. Русия вече забрани на над 1000 американски граждани да влизат в страната, включително холивудските актьори Бен Стилър и Шон Пен.

Русия удря с контрасанкции български военни фирми

Русия удря с контрасанкции български военни фирми

Санкции са наложени на общо 74 компании от 11 страни