Експерти в Русия не са регистрирали нито един смъртен случай, свързан с ваксинацията срещу коронавирус с EpiVacCoronа. Това са съобщили от института "Вектор", който разработи ваксината, цитирани от ТАСС.

"Няма смъртни случаи, свързани с въвеждането на ваксината", се казва в изявлението.

Повече от 1 милион души в Русия вече са ваксинирани срещу коронавируса с ваксината EpiVacCorona. Сред тях няма данни за сериозни странични ефекти. Това съобщи в началото на юли Ринат Максютов, генерален директор на Държавния изследователски център по вирусология и биотехнологии "Вектор" на "Роспотребнадзор".

Препаратът е втората ваксина срещу коронавирус, регистрирана в Русия, след "Спутник V". Регистрацията се състоя на 14 октомври 2020 г.

Руската ваксина EpiVacCorona трябва да осигурява едногодишен имунитет

Руската ваксина EpiVacCorona трябва да осигурява едногодишен имунитет

Документи за ваксината вече са предоставени на СЗО

Русия беше първата в света, която регистрира ваксина срещу коронавируса на 11 август 2020 г., а именно "Спутник V". Според руснаците ефикасността на ваксината била 91,6%.

На 4 март ЕМА обяви началото на процедура за проверка на "Спутник V". По -рано се очакваше ЕМА да завърши прегледа на руската ваксина и да вземе решение относно възможността за нейното използване през май или юни.