Кандидат-ваксината срещу COVID-19, известна като EpiVacCorona, втората регистрирана в Русия, е "100% ефективна" в ранните етапи на проучванията, съобщи руската служба за наблюдение на здравето на потребителите "Роспотребнадзор" пред местните медии, съобщава "Ройтерс".

Данните, базирани на проучвания от фаза I и II, са публикувани преди началото на по-голямо проучване от фаза III, което обикновено включва хиляди участници и плацебо група за сравнение.

"Ефективността на ваксината се състои от нейната имунологична и превантивна ефективност", съобщава ТАСС, позовавайки се на "Роспотребнадзор". "Според резултатите от първата и втората фаза на клиничните изпитвания имунологичната ефективност на ваксината EpiVacCorona е 100%."

Проучванията от фаза I и II тестват безопасността, страничните ефекти и имуногенността на потенциалната ваксина при 100 души на възраст 18-60 години, според държавния регистър на опитите.

Обикновено тестовете за ваксина в ранен стадий върху хора се основават на показания на кръв, показващи имунен отговор при участници, които не са били изложени на вируса, докато резултатите от по-големи проучвания в късен етап се основават на действителни инфекции, претърпени от участниците в нормалния им живот.

Русия започна да тества EpiVacCorona, която се разработва от Vector Institute на Сибир, през ноември.

СЗО дава зелена светлина на руската ваксина "Спутник V"

СЗО дава зелена светлина на руската ваксина "Спутник V"

Тя ще се използва в извънредни ситуации

По-рано същия месец Москва заяви, че другата й одобрена ваксина, Sputnik V, е 92% ефективна за защита на хората от COVID-19 въз основа на междинни резултати.

Русия заяви, че може да ваксинира 60% от населението си срещу COVID-19 тази година и въпреки че ваксината Sputnik V е лесно достъпна в Москва, разпространението в страната е бавно.

Руският президент Владимир Путин нареди дни да се започне масова ваксинация.

EpiVacCorona ще се използва за масови ваксинации от март, заяви вицепремиерът Татяна Голикова пред "Интерфакс".

Русия е съобщила за 3 612 800 случая на коронавирус, четвъртото място в света. Броят на жертвите от вируса е 66 623.

Русия очаква да получи одобрение от ЕС за Sputnik V през февруари

Русия очаква да получи одобрение от ЕС за Sputnik V през февруари

Москва и Анкара дистрибуция и производство в Турция