Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че Държавният изследователски център по вирусология и биотехнологии (VECTOR) в Новосибирск е регистрирал EpiVacCorona, втората ваксина в страната срещу коронавирус, съобщават руски медии.

"Бих искал да започна с приятната информация, че новосибирският център Vector е регистрирал втората руска ваксина срещу коронавируса. Доколкото знам, имаме и друга ваксина на път от центъра Чумаков на Руската академия на науките", обяснява Путин на среща с правителствените министри.

Междувременно вицепремиерът Татяна Голикова разкри, че първата партида от ваксината, разработена от института в Новосибирск, ще се състои от 60 000 дози, докато кандидатът за ваксина от Център Чумаков се очаква да приключи до декември.

Путин каза, че вицепремиерът Татяна Голикова и ръководителят на руския надзорен орган за безопасност на потребителите Анна Попова са получили ваксината EpiVacCorona като част от клинични изпитания.

Голикова каза на Путин, че в процесите след регистрация на EpiVacCorona ще участват 40 000 доброволци в цяла Русия. Vektor планира да произведе първите 60 000 дози EpiVacCorona "в най-близко бъдеще", добави тя.

Досега здравните служители отказват да отговорят на въпроси относно първоначалните резултати от изпитанията на EpiVacCorona или процеса на одобрение, заявявайки, че те преглеждат ваксината за безопасност и качество.

Голикова добави по време на видеоконференцията, че трети кандидат за коронавирусна ваксина ще получи одобрение от правителството някъде през декември.

Vektor е бивша съветска изследователска лаборатория за биооръжия и в допълнение към Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ е едно от двете места в света, в които се съхраняват запаси от едра шарка. Vektor също така съхранява проби от ебола.

Русия е четвъртата най-засегната държава в света от пандемията на коронавирус с общо 1 340 409 случая. Броят на новите инфекции се увеличава повече от два пъти за един месец и поставя еднодневни рекорди през всеки от последните шест дни. В сряда Русия потвърди над 14 000 нови случая за първи път от началото на избухването й през пролетта.

Шефът на MI5: Британски шпиони защитават работата за ваксини срещу COVID-19

Шефът на MI5: Британски шпиони защитават работата за ваксини срещу COVID-19

Враждебни сили заплашват Обединеното кралство и MI5 осуетява заговори и шпионаж дори в ЕС