Русия няма да подкрепи призива на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за допълнително намаляване на производството на петрол и само ще се съгласи на удължаване на сегашните договорености.

Това обяви руски източник, цитиран от "Ройтерс".

Според осведомителната агенция отказът на Москва заплашва да блокира плана на ОПЕК за по-голямо намаляване на производството на петрол на фона на епидемията от коронавируса.

Коронавирусът върна страха на световните пазари

Коронавирусът върна страха на световните пазари

Лондонският индекс FTSE 100 се срина с повече от 3%

"Тази позиция не се е променила", коментира високопоставен руски източник пред агенцията, докато ОПЕК, Русия и други производители, групата е известна като ОПЕК+, разговарят в централата на организацията във Виена.

От ОПЕК обявиха, че епидемията е създала "безпрецедентна ситуация", която изисква действия.

Вчера представители на страните членки на организацията съобщиха, че са подкрепили орязване на петролното производство с допълнителни 1,5 милиона барела на денонощие до края на 2020 г.

Руският енергиен министър Александър Новак не е коментирал предложението по време на посещението си във Виена тази седмица, въпреки че Москва отдавна показа, че не желае допълнително намаляване.

ОПЕК+ се договориха да намалят производството с 2,1 милиона барела на денонощие, но това не помогна на петролните цени, които паднаха с 1/4 от началото на годината.

"Има проблем. ОПЕК няма намерение да намали без Русия. Ние трябва да направим нещо или последиците ще бъдат драстични за всеки", предупреди източник от арабски производител.

Източник от ОПЕК потвърди, че Русия е отхвърлила предложение за допълнително намаляване на производството на неофициални консултации днес. Началото на официалната среща на ОПЕК+ беше забавено с няколко часа.

Новото предложение за намаляване на производството би било допълнение към съществуващите договорености, които изтичат през март. Представители на ОПЕК също призовават за удължаване на съществуващата сделка, което би означава общо намаляване на доставките с 3,6 милиона барела на денонощие или 3,6 на сто.