Руското правителство иска да регулира транзакциите с криптовалута, а не да ги забранява. Това заяви руският финансов министър Антон Силуанов по време на Втория московски финансов форум, цитиран от местни медии.

Министърът добави, че целта на подобно законодателство е да се създаде законодателна прозрачност при търгуване с биткойн или други виртуални валути, но също така и да се сложи край на черния пазар.

"Държавата наистина разбира, че виртуалните валути са реалност. Не се цели забраната им, има нужда от регулирането им", поясни министърът.

Предложената правна работна рамка трябва да влезе в сила до края на тази година. Тя ще включва регистриране на купувачите на подобна валута и ясни правила при закупуване и циркулирането й.

Обяснявайки нуждата от подобно законодателство, Силуанов подчерта, че инвестициите в криптовалута представляват по-голям риск зарази липсата на съществуваща регулация. Той добави, че целта на министерството е закупуването на биткойн или други виртуални валути да бъде покрито от законодателството, както при закупуването на облигации.