Директорът на ЦРУ Майк Помпео заяви, че Русия няма планове да напуска Сирия и ще продължи да се намесва в американските дела, за да се "конфронтира със САЩ", съобщава АП.

Той повтори вижданията си, че Русия се е намесила на президентските избори и описа руско-американските отношения като "сложни".

"Мисля, че търсят всяка възможност, която може повече да затрудни живота ни, мисля, че те намират това за полезно", каза Помпео по време на Форума за сигурност Аспен - ежегодно събитие в Аспен, Колорадо, на което участват представители на разузнаването и сигурността, както и експерти.

Според Помпео, цитиран от ТАСС, Русия се е намесвала на американските избори през последните 8 г.

По думите му има малки доказателства, че Русия има сериозна стратегия срещу джихадистите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия. Според него не се доказва на място, че Русия и САЩ са съюзници в Сирия. Но той изрази надежда, че ще се намерят места в света, където САЩ и Русия могат да си сътрудничат в борбата срещу тероризма.

Шефът на ЦРУ изтъкна, че трудно е да се представи стабилна Сирия с Башар Асад на власт. Той нарече Асад "марионетка на иранците", които сега "значително са се укрепили в Сирия".

Русия ще остане в Сирия, според него, защото обича морското пристанище в Тартус.

Майк Помпео каза още, че администрацията на Доналд Тръмп се опитва да изтласка Иран, който иска да бъде "важна клечка" в Близкия изток. Той разкритикува сключената с Ислямската република ядрена сделка.

Директорът на ЦРУ не пропусна да коментира и Северна Корея. По думите му Тръмп го разпитва за Пхенян почти всеки път, когато проведат среща.

Помпео призна, че Доналд Тръмп е заявил по време на президентската кампания, че харесва "Уикилийкс".

"Не харесвам "Уикилийкс", подчерта шефът на разузнавателната агенция.