Ръководството на ООН е неспособно да осигури присъствието на руска делегация начело с външния министър Сергей Лавров за извънредно заседание на Съвета за сигурност, което ще се проведе за хуманитарната криза в Украйна, съобщи Новости. То се организира по искане на френския президент Еманюел Макрон.

Посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Женева е отменено поради "безпрецедентната забрана" за полети на неговия самолет във въздушното пространство на страните от ЕС, цитира пък "Интерфакс" съобщение от руското посолство в Швейцария.

От своя страна руското външно министерство заяви, че "обръщението към секретариата на ООН не е дало резултат", от което се разбира за разменена кореспонденция по повод свиканото заседание.

ЕС налага санкции и на Путин и Лавров

ЕС налага санкции и на Путин и Лавров

Символично оставя вратата за дипломация

"Ръководството на световната организация се оказа неспособно да осигури участието на руската делегация, оглавявана от руския външен министър, в заседанията на Комитета по разоръжаване и Съвета по правата на човека - събития, организирани от самия секретариат на ООН", отбелязват от руското външно министерство.

По-рано беше съобщено, че руският външен министър Сергей Лавров все пак ще посети Женева на 28 февруари - 1 март. Наложените от ЕС санкции върху личности от държавното управление на РФ не включват забрана за пътуване на Сергей Лавров и Владимир Путин, именно за да се остави отворена вратата за дипломация, но пък затварянето на въздушното пространство на Европа за руски самолети дойде като последваща мярка за продължаващата руска военна агресия в Украйна.