Русия съобщи, че планира да забави интернет скоростта при опитите на потребителите да получат достъп до "Туитър" в страната, тъй като социалната медия не е премахнала "незаконно съдържание", информира АФП.

През последните месеци Москва засили натиска върху американските социални мрежи "Туитър" и "Фейсбук", след като не изтриха призиви руснаците да участват в антиправителствени демонстрации.

"Фейсбук" принуди Русия да разработи рамка за "дигитален суверенитет"

"Фейсбук" принуди Русия да разработи рамка за "дигитален суверенитет"

Това е поредният сблъсък между Москва и американските технологични гиганти

От Роскомнадзор обявиха в съобщение, че решението им за ограничаване на достъпа до услугите на "Туитър" е с цел "защита на руските граждани" и принуждаване на кампанията да спазва руското законодателство.

От федералната агенция поясниха, че ограничаването на достъпа ще започне от днес и включва "забавяне на скоростта на услугата" при всички мобилни потребители и при 50% от десктоп потребителите. Службата отбелязва още, че от 2017 г. е изпратила на "Туитър" над 28 000 молби за изтриване на линкове с детска порнография, информация за употреба на наркотици и призиви непълнолетни да се самоубиват.

Роскомнадзор предупреди, че ако "Туитър" пренебрегне руското законодателство, ще последват още по-големи ограничения, включително и пълна забрана в страната.

Руските власти през последните години затегнаха контрола върху интернет в името на борбата с екстремизма, тероризма и защита на непълнолетните.

През 2019 г. бе прокаран закон за разработване на "суверенен интернет", който има за цел да изолира Русия от световната уеб мрежа.

Русия вече забрани няколко страници, които отказват да си сътрудничат с властите, такива като видеоплатформата Dailymotion и професионалната мрежа LinkedIn.