Русия и Украйна разменят пленници, информира "Ройтерс".

Два автобуса със затъмнени стъкла и полицейски ескорт напуснаха затвор в Москва тази сутрин. Не е ясно колко души има в автобусите, съобщи свидетел пред агенцията. Очаква се двете държави да направят голяма размяна на пленници.

Обмен на пленници между Русия и Украйна, моряците се прибират

Обмен на пленници между Русия и Украйна, моряците се прибират

Освободени са Олег Сенцов, Володимир Балух, Павел Гриб…

Размяната беше описвана като предстояща от лидерите на двете страни през последните дни. Не е ясно колко пленници ще разменят Киев и Москва.

Междувременно РИА "Новости" съобщава, че руски пленници, освободени след споразумение между Москва и Киев, са потеглили със самолети от украинското летище "Бориспол". Освен това от Flightradar става ясно, че самолет с украински пленници се е приземил в Киев.

Адвокат на един от украинските моряци, арестувани от Русия, съобщи, цитиран от ТАСС, че тази сутрин е започнала процедура по размяна на задържани лица между двете държави.

Николай Полозов поясни, че всички 24 украински моряци, участвали в инцидента в Керченския проток, са на летище "Внуково".

Полозов обясни, че арестуваните украински моряци са освободени под поръчителството на защитника на правата на човека в Украйна Людмила Денисова.

По непотвърдена информация сред пленниците е украинският режисьор Олег Сенцов.

По информация на Эхо Москвы Русия и Украйна разменят пленници по формулата "35 за 35". В Украйна ще бъдат върнати 24-те моряци и още 11 затворници, включително Олег Сенцов.

Сред върнатите руснаци е главният редактор на РИА "Новости" в Украйна Кирил Вишински.

Според разпространяваната информация Путин е помилвал 11 украинци за размяната, включително и Сенцов.

Държавният глава на Украйна Владимир Зеленски пък е помилвал 16 руснаци, включително 3 жени. Украински медии информират, че Зеленски ще посрещне освободените украинци на летище "Бориспол".

Само преди дни на Източния икономически форум руският лидер Владимир Путин обяви, че преговорите за "мащабна" размяна на затворници с Украйна вървят към края си. Това е първият път, в който руският президент говори открито за подобна размяна, след като още преди седмици в медиите се появи информация за такова намерение на Москва и Киев.

Украйна предлага на Русия едновременно освобождаване на задържани

Украйна предлага на Русия едновременно освобождаване на задържани

Киев освобождава Кирил Вишински в замяна на Олег Сенцов