Заключенията от разследването на сваления пътнически самолет MH17 над Украйна са „крайно политически” и ракети от комплекс „Бук” „никога не са сваляли” самолета.

Това обяви Русия в позиция във връзка с разкрития от международни прокурори доклад.

"Командирована" в Украйна руска ракета свалила малайзийския MH17
Обновена

"Командирована" в Украйна руска ракета свалила малайзийския MH17

Международни прокурори, разследващи сваления

Припомняме, разследващи обявиха, че самолетът е свален с ракета от руски комплекс, разположен на украинска територия, контролирана от проруските сепаратисти.

Външното министерство на Русия отбеляза, че Москва е разочарована от откритията, тъй като първите резултати от разследването, представени от Съвместния разследващ екип, потвърждават, че разследването е предубедено.

Русия е разочарована, че ситуацията около разследването на катастрофата на Boeing не се е променила. Заключенията (...) потвърждават, че разследването е предубедено и политически мотивирано”, каза говорителят на ведомството Мария Захарова.

Министерството изтъкна още, че доказателствата са предоставени от Киев, която е заинтересована страна в случая и има възможност да представи фалшифицирана информация.

В същото време от руския производител на зенитно-ракетен комплекс „Бук” отхвърлиха представените доказателства, пояснявайки, че ракетата е изстреляна от район, контролиран от украинската армия.

В същото време говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков увери, цитиран от ТАСС, че руски зенитно-ракетни комплекси не са пресичали границата с Украйна.

„Никога руски зенитно-ракетни комплекси, включително и „Бук”, не са пресичали руско-украинската граница”, изтъкна той и добави, че Москва е изразила същото становище веднага след катастрофата на 17 юли 2014 година.

Според ведомството новият доклад се базира на информация от украинското разузнаване и интернет.