Руското военно министерство опровергава появили се в медиите информации за смъртта на четирима руски военнослужещи в резултат на обстрел от страна на екстремисти в сирийската провинция Хама, съобщават руските медии.

"В последно време на територията на Сирийската арабска република не е загивал нито един руски военнослужещ. Всички представители на въоръжените сили на Руската федерация, намиращи се в Сирия, са живи и здрави и изпълняват възложените им задачи", се посочва в съобщението на руското военно ведомство.

Информацията за смъртта на четирима руски военни беше определена като "просто фалшива" от министерството.

"За съжаление някои руски медии тиражират недостоверна информация, която се разпространява специално от бойци на терористични организации в социалните мрежи", изтъкнаха руските военни.

Последният път, когато беше съобщено за загинали руски военни в Сирия, беше в края на март.

Русия започна военна операция в Сирия през есента на 2015 г. по молба на сирийския президент Башар Асад. През пролетта на следващата година руският президент Владимир Путин разпореди изтеглянето на основната част от руските военнослужещи.

В края на 2017 г. Путин изтегли руските войски от Сирия. Сега там е разположена постоянна руска група в базите Хмеймим и Тартус.