Руското военно министерство и Обединената руска корабостроителна корпорация (USC) са подписали договор за доставянето на пет нови стратегически атомни подводници клас „Борей" (проект 955). Това съобщи говорителят на корпорацията Алексей Кравченко, цитиран от РИА Новости.

Имам информация, че подписаният договор е за пет подводници", изтъкна Кравченко.

Само преди 3 дни бе съобщено, че министерството и корпорацията не са постигнали финално споразумение за доставки на подводници от клас „Борей" въпреки намесата на руския президент Владимир Путин.

Военният министър Анатоли Сердюков заяви след срещата си с Путин в петък, че военното министерство и корпорацията ще се върнат на масата за преговори за постигане на споразумение относно крайната цена на подводниците.

В края на срещата в петък Сердюков и министърът на търговията и индустрията Денис Мантуров останаха да подпишат договора без присъствието на журналисти и затова не е ясно как изглежда крайното споразумение и дали е подписано.

Мантуров заяви след срещата си с Путин в петък, че контрактът ще бъде подписан на същия ден, също така, че ще бъде приложен напълно. По думите му контрактът е за пет подводници.

Руските ВМС трябва да получат най-малко 10 нови стратегически атомни подводници клас „Борей" до 2020 година. Подводниците, които трябва да бъдат въоръжени с междуконтинентални балистични ракети "Булава", се очаква да бъдат ядрото на руските подводници след 2018 година.

Руското правителство е отделило пет трилиона рубли (156 милиарда долара) за тази цел.
Подписването на договора за доставките на новите подводници бе отлагано няколко пъти заради спор около цената между военното министерство и компаниите.