Русия иска турско-сирийската граница да бъде затворена, тъй като се използва за доставки на оръжие за терористите, като част от него е крито в хуманитарна помощ. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Интерфакс.

Специална задача е да се спре подсилването на терористите отвън, необходимо е да се затвори границата между Сирия и Турция, използвана за доставка на оръжие на престъпници, включително в колоните от хуманитарна помощ, докато журналисти, които съобщават за това, са изправени пред съд и осъдени на много години затвор. Между другото това е обезпокоително за свободата на изразяване”, каза Лавров, който е в Женева.

Лавров се срещна с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Двамата се съгласиха от нуждата спешно да бъде приложено примирието в Сирия и предупредиха враждуващите страни да се върнат на масата за преговори, се казва в съобщение на ООН.

След разговори в европейската централа на ООН в Женева Бан благодари на Лавров за „значителната му роля в постигането на прогрес за Сирия”.

Междувременно Лавров критикува методите на ЕС за справяне с мигрантския поток.

ЕС няма да може да разреши мигрантската криза като задържа бежанците със стени и огради, изтъкна той.