Русия е предала на Израел вещ на екзекутирания агент на Мосад Ели Коен, съобщава "Таймс ъв Израел", позовавайки се на сирийска медия.

Тя е открита в Сирия и в момента се проучва.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху потвърди пред i24News, че руските власти издирват останките на Коен в Сирия.

"Това е вярно, но това е всичко, което мога да кажа", съобщи Нетаняху пред медията и добави, че е ангажиран да върне всички членове на израелските служби, които са задържани в чужбина живи или мъртви. Той добави, че случващото се в Сирия е благодарение на близките си връзки с руския президент Владимир Путин.

По-късно от пресслужбата на премиера отрекоха информацията, че е открита вещ, която принадлежи на Коен.

Москва наскоро помогна на еврейската държава за откриването на останките на израелския войник Захария Баумел, който изчезна по време на Първата ливанска война през 1982 г. Това се случи няколко седмици преди парламентарни избори в Израел.

Миналата седмица вдовицата на Коен изрази съмнение относно появилата се информация, че руски войници издирват останките му в Сирия. Но Надя Коен изрази задоволство, че Ели е споменаван по телевизията, споменаван от висши служители.

Арабският новинарски сайт Ray Al-Youm съобщи, че през последните дни руски войници в Сирия издирват останките на шпионина. Войниците проверяват гробове в бежанския лагер "Ярмук" и претърсват пещери около Дамаск след "непрестанен натиск" от страна на Израел.

Коен успя да се внедри на най-високо ниво в политическото ръководство на Сирия в годините преди Шестдневната война (1967 г.). Събраната от него информация изиграва ключова роля за зашеметяващия успех на Израел по време на войната. Агентът е хванат и екзекутиран от сирийското правителство за шпионаж на 18 май 1965 г., след като успява успешно да получи достъп до сирийското правителство за 4 г.

Сирия никога не връща тялото на Коен, въпреки че в продължение на десетилетия семейството умолява властите. Израел поиска помощ от Русия за откриване на останките.