Русия предлага да се създаде единна световна валута.

За обсъждането на това предложение и възможността за него е нужно да се свика международна конференция, каза Андрей Денисов, заместник министър на външните работи, цитиран от БиБиСи.

По думите на Андрей Денисов руските власти са готови да организират консултативни срещи на равнище упълномощени представители на правителства и експерти.

Дати за такива срещи още не са конкретизирани, но по мнението на Москва, това трябва да бъде първата стъпка след срещата на Г20 в Лондон или юнската конференция на ООН.

Денисов обаче признава, че създаването на единна световна валута е въпрос на далечна перспектива.

Директорът на Народната банка на Китай - страната, която заедно с Русия поддържа най-силно идеята - предложи от своя страна да се въведе в оборот резервна валута, който да се контролира от МВФ. По мнението му тази валута може да стане глобален гарант за икономическата и финансовата стабилност.

По-рано Русия също е предлагала МВФ да проучи възможността за създаване на наднационална валута. Предложението обе отправено и към участниците в срещата на Г20 в Лондон.

Директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан се изказа по-резервирано към предложението.

Той коментира, че идеята за създаване на резервна валута има право на съществуване, но международната общност трябва да обмисли сериозно начинанието.

Строс-Кан увери, че активно ще се включи в дискусията, щом тя започне в близките няколко месеца, като допълва, че дебатите биха били интересни, но в близко време е малко вероятно да се постигне съгласие.

"Това е интересно предложение, но в момента е по-добре да се концентрираме върху начините за излизане от кризата и на това да усъвършенстваме финансовата система.
Строс-Кан допълва, че няма никакви гаранции за това, че кризата ще бъде преодолява до 2010 година.

Преди седмици директорът изказа мнение, че времето на доминация на американския долар все още не е отминало.