Броят на потвърдените случаи на инфекция с коронавирус в Русия се е увеличил с 40 251 за ден, което е нов максимум от началото на епидемията, според данни, публикувани в събота от федералния оперативен щаб за борба с инфекцията, съобщава ТАСС.

В относително изражение ръстът на случаите е 0,48%. Общо от началото на епидемията, според централата, са заразени 8 472 797 души. По-специално, в Санкт Петербург са открити 3578 заразени на ден, в Московска област - 2 680, в Самарска област - 1 405, в Нижни Новгородска област - 815, във Воронежска област - 787.

Броят на така наречените активни случаи, тоест пациентите, подложени на лечение в момента, за първи път надхвърли 900 хил. От данните на централата следва, че сега в Русия са болни 903 993 души.

С 28 909 на ден се е увеличил броят на излекуващите се от коронавируса. Общо вече са излекувани 7 331 424 души. Делът на изписаните пациенти, според централата, остава 86,5% от общия брой на заразените.

По-специално, 3088 пациенти са изписани на ден след възстановяване в Московска област, 2604 - в Санкт Петербург, 823 - в Република Крим, 822 - в Самарска област, 662 - в Башкирия.

 Нямат край черните COVID-19 рекорди в Русия

Нямат край черните COVID-19 рекорди в Русия

Вече над 236 000 официално починали от началото на епидемията

Броят на смъртните случаи от коронавирус за ден е 1160 срещу 1163 предния ден до 237 380. Коефициентът на условна смъртност от заболяването (окончателното може да се определи едва след края на епидемията) остава 2,8%, следва от данните на централата.

По-специално, 76 смъртни случая са регистрирани на ден в Санкт Петербург, 43 в Краснодарския край, 39 в Московска област, 36 в Башкирия, 34 в Ростовска област.

Броят на заразените с коронавирус в Москва се е увеличил със 7267 за ден срещу 7511 ден преди това. Общо от началото на епидемията са установени 1 809 788 заразени.

В относително изражение увеличението е 0,4%. Броят на смъртните случаи в Москва се е увеличил с 97 на ден. Общо 31 248 души са загинали. На ден след оздравяването са изписани 5 506 пациенти, за цялото време са излекувани 1 588 697. В момента 189 843 души продължават лечението в столицата.

Разпространението на коронавирусната инфекция в Русия в събота се е увеличило до 1.06, според изчисленията на ТАСС въз основа на данни от Федералния оперативен щаб.

Индикаторът е под 1 само в един от десетте региона с най-голям брой заразени - в Московска, където падна до 0,89, което е най-ниското ниво от 12 септември.

В Ростовска област показателят е 1,03, във Воронежска и Нижни Новгородска област - 1,04, в Иркутска област - 1,06, в Москва и Свердловска област - 1,08, в Санкт Петербург - 1,09, в Красноярска област - 1,13. В Самарска област, въпреки следващите върхове в броя на случаите, коефициентът продължава да намалява и в събота падна до 1,2.

Русия предупреждава: С толкова ниска ваксинация е невъзможно да се контролира COVID-19

Русия предупреждава: С толкова ниска ваксинация е невъзможно да се контролира COVID-19

Ниските нива на ваксинация предизвикат чести мутации - в неваксинираните

Развитието на тежка форма на covid с голямо засягане на белите дробове може да настъпи 3-5 дни след появата на първите симптоми. Протичането на заболяването зависи от много фактори, включително хронични заболявания и състоянието на човешката имунна система, коментира пред ТАСС пулмологът, работещ в червената зона, Алексей Никишенков.

"Средно, в най-лошия случай, скоростта на прогресия на заболяването може да бъде от три до пет дни, което означава, че от момента, в който първите симптоми на висока температура се появят в рамките на три до пет дни, това може да доведе до тежко увреждане на белите дробове. Това се дължи на появата на нови щамове, включително индийския делта щам и като цяло от реакцията на индивида, който се е заразил: от състоянието на имунната му система, от хроничните заболявания, които има. Например затлъстяването, захарният диабет и старостта е най-лошата комбинация за коронавирусна инфекция", каза той.

Лекарят по инфекциозни болести Николай Малишев се съгласи с неговото мнение. Експертът отбеляза, че в момента тежкото протичане на коронавирусната инфекция се развива по-бързо, отколкото в началото на пандемията. "Само за няколко дни. Сега тежкото протичане се развива много по-бързо, отколкото в началото на пандемията: първо, по-агресивно и второ, все още зависи от дозата на вируса, която човекът получава, а също и от има ли защита или няма, ваксиниран или неваксиниран. Ваксинираните на практика нямат тежко протичане на заболяването", подчерта Малишев.

Според Никишенков при изключително тежки форми на covid, когато медикаментозното лечение и изкуствената вентилация на белите дробове вече не помагат, а нивото на кислород в кръвта остава ниско, се използва екстракорпорална мембранна оксигенация (ECMO). "Това се случва при изключително тежки форми на протичане, когато вече е настъпил т. нар. синдром на остър респираторен дистрес, тотална позиция на белите дробове и грубо казано белите дробове изобщо не дишат, тогава се използва тази техника."

"Процентът на оцеляване при използване на този апарат е съответно малък, тъй като курсът вече е изключително труден, тоест това е последният опит да се помогне с нещо, когато всички други възможности са изчерпани. Кръвта преминава през апарата и се насища с кислород."

Той отбеляза, че ECMO е по-ефективна при хора на възраст под 60 години. "Колкото по-млад е тялото, толкова повече ресурси има, за да оцелее, когато се използва тази техника", обобщава експертът.

Русия наложи задължителна ваксинация за отделни категории лица

Русия наложи задължителна ваксинация за отделни категории лица

След като се отчитат рекорден брой починали и заразени с COVID-19

Около 50% от общия брой деца, заразени с коронавирус, носят болестта в асимптоматична форма, коментира руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко в събота.

"Според медицинската статистика 50% от децата са безсимптомни с коронавирус", каза Мурашко.

Главният лекар на детската болница във Владимирска област Светлана Макарова, около 2 хиляди деца са заразени с коронавирус в региона - 13% от общия брой пациенти с коронавирус. "Заболеваемостта от коронавирус може да варира: вчера имаше 156 положителни деца, днес приемам 175 положителни деца, има широк диапазон", добави Макарова.

При посещение на детската регионална клинична болница министърът на здравеопазването на Русия също така инструктира да се създаде ваксинация срещу коронавирус за жени, чиято бременност достига 22 седмици, да се сформира и изпрати в региона екип от педиатрични специалисти от федерални клиники, които да предоставят медицинска помощ и грижи за бебета с covid на механична вентилация.

От началото на пандемията във Владимирска област са регистрирани 62 486 случая на заболяването, включително 321 през последните 24 часа. 52 482 души са се възстановили, 2 222 са починали. Първият етап на ваксинация е завършен от 361 221 жители на региона, вторият - от 338 067. Нивото на колективен имунитет е 34,6%.

Русия подновява и засилва рекламната си кампания за ваксинация и обществена информация
Обновена

Русия подновява и засилва рекламната си кампания за ваксинация и обществена информация

Неофициално Кремъл се оплаква от бавния темп на ваксинации, но Песков отрече и обяви, че темпът се е подобрил