Руската държавна телевизия "Россия 1" показа видео от бойни полети на безпилотния самолет "Орион" в Сирия, по време на които са били извършени 17 удара срещу "терористи", както ги определят руските власти.

На кадрите се вижда как се случва унищожаването на няколко обекта на бойците, включително при нощни условия, когато "Орион" използва за търсенето на цели термовизуалния канал на своята оптико-локационна система.

Русия започва серийно производство на бойния дрон "Орион"

Русия започва серийно производство на бойния дрон "Орион"

Годишно щели да се произвеждат около 30 дрона

В съответствие с традицията на военната авиация, на борда на дрона са били поставени звезди, показващи броя на изпълнените бойни мисии. Всяка звезда допълнително съдържа буквата Р, Б или П: Р означава разузнавателен полет, B - излитане с нанасяне на удари срещу наземни цели и П - полет, предполага се, за търсене или подсветка на цели.

"Орион" се разработва от 2011 г. по заповед на руското военно министерство. Безпилотният летателен апарат, създаден в рамките на разработката "Иноходец", принадлежи към класа средновисочинни апарати с голяма продължителност на полета.

Той може да се намира в полет до едно денонощие. Максималното излетно тегло на машината е 1 100 килограма, бойният товар - до 250 килограма. "Орион" е способен да използва маломерни управляеми ракети и управляеми бомби срещу наземни цели.