Русия започна проверки, след като ръководителят на космическата станция заяви, че изтичане на въздух на Международната космическа станция - МКС може да е умишлено и саботаж, съобщава АФП.

Ръководителят на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин заяви, че дупка, открита в руски космически кораб на орбиталната станция, е причинена от бормашина и би могла да е умишлена, или на Земята, или от астронавти в космоса.

Астронавтите използваха лента, за да запечатат изтичането, след малка загуба на налягане, която не е животозастрашаващо.

"Има няколко опита за пробиване и явно бормашината е държана от трепереща ръка. Какво е това: производствен дефект или някакви предумишлени действия", коментира той.

"Проверяваме версия за Земята, но има и друга версия, която не изключваме: умишлена намеса в космоса". Държавната комисия ще се стреми да идентифицира виновния по име, защото това "въпрос на чест" за руската компания, която произвежда корабите "Съюз".

Запитан за коментар относно твърдения за евентуална саботаж, говорител на НАСА препрати всички въпроси към руската космическа агенция, която контролира анализа на комисията.

Руски депутат, който е бивш космонавт, предполага, че психологически пречупил се астронавт би могъл да го направи, за да предизвика ранно завръщане у дома. "Ние всички сме хора и всеки иска да се прибере вкъщи, но ако това е така, това е низък метод", коментира Максим Сураев.

"Ако космонавт направи това, а това не може да се изключи, е наистина лошо. Надявам се това да е производствен дефект, въпреки че това също е много тъжно, няма нищо подобно в историята на корабите на Съюз", допълва Сураев.

Александър Железников, бивш инженер в космическа индустрия, коментира пред ТАСС, че пробиването на дупката в нулева гравитация е почти невъзможно в тази част на космическия кораб.

"Защо космонавтите да го правят", пита той и допълва, че дупката е в част от кораба, която няма да бъде използвана за връщане на астронавти на Земята.

Източник от космическата индустрия коментира, че космическият апарат може да е повреден по време на изпитанията на космодрума "Байконур" в Казахстан след преминаване на първоначалните проверки и грешката е набързо покрита. "Някой сериозно се е объркал, после се е уплашил и е запечатал дупката", но след това уплътнението "изсъхва и пада", когато "Съюз" достига МКС.

Компанията производител ще извърши проверки за възможни дефекти по всички кораби "Съюз" и корабите без екипаж "Прогрес", използвани за товари.

МКС е една от малкото области на сътрудничеството между Русия и САЩ, която остава незасегната от проблемите в отношенията и санкциите на Вашингтон

В момента на МКС има двама космонавти от Русия, трима астронавти от НАСА и германец от Европейската космическа агенция.