Вячеслав Гладков, губернатор на руската област Белгород, съобщава, че в сряда е избухнал снаряд близо до руски градове близо до границата с Украйна, съобщава ТАСС. 

"Имаше спешен случай - имаше изстрел от Украйна в наша посока", пише той. В засегнатите села Журавлевка и Нехотеевка сега е обявена тревога.Губернаторът съобщава, че при инцидента има пострадали и линейки са пристигнали на мястото. 

"За безопасността на жителите на Журавлевка и Нехотеевка администрацията на Белгородска област въвежда авариен режим в тези две села", пише Гладков. По думите му в момента на пострадалите се оказва необходимата помощ.

"В Журавлевка е повредена една къща, в която живеят две семейства. Част от стената се срути", каза на свой ред източник на ТАСС от службите за спешна помощ. 

Жителите на тези села се евакуират, каза ръководителят на Белгородска област Владимир Перцев. "Проведохме регионална аварийна комисия, където обявиха бедствено положение в селата Журавлевка и Нехотеевка. В момента отвеждаме жителите на тези две села на безопасно място - в град Белгород", пише Перцев.

Ще бъде възстановена жилищната сграда, допълва Гладков. "Инструктирам моя заместник по строителството Владимир Базаров да възстанови къщата възможно най-скоро".

Следственият комитет на Русия образува наказателни дела за обстрела на територията на Белгородска област от украински военни. По данни на Следствения комитет на 24 февруари в резултат на директни попадения на снаряди по населените места от областите Белгород и Ровно са ранени двама руски граждани и едно дете, родено през 2015 г., повредени са няколко къщи и един автомобил.

На 27 февруари, според Следствения комитет, два снаряда, изстреляни от украинските сили за сигурност от инсталацията на реактивната система за залпов изстрел Ураган, паднаха на открито в близост до улица Зеленая, село Нехотеевка, Белгородска област, няма ранени и щети. 

Ожесточени боеве край Харков, няма връзка с Изюм

Ожесточени боеве край Харков, няма връзка с Изюм

Стреля се с крилати ракети от морето край Крим