Губернаторът на руската Брянска област Александър Богомаз съобщи, че село Новие Юрковичи е било подложено на артилерийски обстрел от украинска територия.

"Днес от 5.00 часа сутринта от територията на Украйна артилерия обстрелва село Новие Юрковичи, Климовски район. Няма жертви и ранени. В резултат на обстрела участък от пътя е повреден. На място работят оперативни служби", докладва той в "Телеграм".

През юни Украйна отново извърши обстрел на Брянска област. Тогава беше ударено село Суземка, като при атаката един човек загина.

Междувременно секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов съобщи за украинския "Страна", че вероятно "в близко бъдеще" Киев ще се снабди с ракети с по-голям обсег за своите американски установки HIMARS, тъй като страната вече притежава такива, които са с обсег до 80 км.

Шойгу нареди на армията да унищожи далекобойните оръжия на Украйна

Шойгу нареди на армията да унищожи далекобойните оръжия на Украйна

Киев ги използвал за обстрел на жилищните райони на Донбас и умишлени палежи на полета с пшеница

Новите ракети с обсег до 300 км няма да се използват за извършване на директни нападения срещу територията на Руската федерация, обеща украинският министър на отбраната пред Пентагона преди няколко дни заради опасенията на Вашингтон дали да изпрати въпросните системи поради възможна атака на Киев срещу Русия.

Вчера обаче представителят на Управлението за военно разузнаване на украинското министерство на отбраната Вадим Скибицки допусна, че украинските войски могат да използват високоточни американски ракетни системи за залпов огън HIMARS за удари по руски цели и в Крим.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пък разпореди руската армия да унищожи далекобойните оръжия на украинската армия и да спре обстрела на жилищни райони в Донбас. 

Украйна заплаши с удари по Крим с новите американски оръжия

Украйна заплаши с удари по Крим с новите американски оръжия

Досегашните оръжия нямали такива способности