Представителят на Управлението за военно разузнаване на украинското министерство на отбраната Вадим Скибицки допусна, че украинските войски могат да използват високоточни американски ракетни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS за удари по руски цели в Крим, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

Според него Кримският полуостров сега се използва като център за придвижване на войски и на територията му често могат да се видят групировки на руската армия и техника. Скибицки каза още, че цел на украинските РСЗО може да бъде руският Черноморски флот, който според него редовно се използва за ракетни атаки срещу Украйна.

Русия отново предупреди САЩ срещу изпращането на оръжия в Украйна

Русия отново предупреди САЩ срещу изпращането на оръжия в Украйна

За Москва е неприемливо и недопустимо да се нанасят удари по руски градове

В Пентагона и администрацията на Джо Байдън при прехвърлянето на реактивни системи за залпов огън на въоръжените сили на Украйна поставиха условието тя да не се използва на територията на Русия, но не уточниха дали това означава и анексирания Крим от Русия през 2014 г.

Преди началото на доставките на системи HIMARS, както и на ракети тип Harpoon, в Украйна, високопоставени украински военни не изключиха, че построеният преди няколко години Кримски мост, свързващ полуострова с Русия, може да се превърне в цел за удар. В същото време те уточниха тогава, че в момента украинската армия не разполага със средствата, които гарантирано биха позволили да бъде унищожен.

Москва заяви, че западните доставки на оръжия с по-дълъг обсег на Киев ще накарат Русия да изтласка украинските сили по-далеч от нейните граници, което по същество ще увеличи потенциалните териториални загуби за Украйна при инвазията.

Украйна е ударила руски сондажни платформи край Крим

Украйна е ударила руски сондажни платформи край Крим

Трима са пострадали, а седем души са в неизвестност