Руската страна се надява, че "здравият разум ще надделее" и САЩ няма да изпращат ракетни системи с голям обсег на действие на Украйна, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, отговаряйки на въпрос на медиите, предава ТАСС.

"Такава информация трябва да бъде внимателно проверена. В момента изхождаме от изявлението на говорителя на Пентагона Джон Кърби, че окончателно решение по този въпрос не е взето. Надяваме се, че здравият разум ще надделее и Вашингтон няма да предприеме подобна провокативна стъпка", каза руският дипломат, чиито думи са цитирани в канала му в "Телеграм" от пресслужбата на посолството.

Той подчерта, че Руската федерация по дипломатически канали многократно е информирала Вашингтон, че "безпрецедентното напомпване на Украйна с оръжие значително увеличава рисковете от ескалация на конфликта". "Американците са напълно наясно, че с действията си отлагат перспективите за постигане на мир. Съединените щати все повече се въвличат в кризата в Украйна. Това води до непредвидими последици за глобалната сигурност. Призоваваме за прекратяване на безсмисленото и изключително рисково напомпване на оръжия в републиката. Важно е да се откажат от заплахите срещу нас и изявленията за военната победа на Украйна", каза руският посланик..

Припомняме, че бе съобщено, че САЩ планират да изпратят на Украйна ракетни системи с далечен обсег на действие, което може да бъде обявено още следващата седмица. Обхватът на подобни системи в зависимост от боеприпасите е от 70 до 500 км. Те могат да бъдат оборудвани и с управляеми ракети, чийто огън се коригира от спътници.

"Има риск подобни оръжия да бъдат поставени в близост до руските граници и украинците ще имат възможност да нанасят удари по руски градове. Такава ситуация е неприемлива и недопустима за нас. Сигурен съм, че нашите въоръжени сили ще предприемат необходимите стъпки за обезсилване на способностите на въоръжените сили на Украйна", отбеляза Антонов.

"За да бъде сложен край на конфликта възможно най-скоро, Вашингтон и Киев трябва да признаят реалността. Това би направило възможно да се върви напред по пътя на политическо уреждане и да се предотврати влошаване на ситуацията в областта на международната стабилност", - обобщи дипломатът.

Той засегна и въпроса за американските биолаборатории, за които Русия твърди, че са били разположени в Украйна.

По думите на посланика, цяла мрежа от американски биолаборатории се е "зародила" около Русия, подобна била ситуацията и по границите с Китай.

Китай иска разследване на над 200 биолаборатории на САЩ за експерименти по света

Китай иска разследване на над 200 биолаборатории на САЩ за експерименти по света

Международната общност да поиска "получаване на прозрачни данни от САЩ"

Руският дипломат беше помолен да коментира продължаващите опити на американските медии "да отхвърлят обвиненията срещу САЩ в нарушаване на глобалния режим за неразпространение на биологични оръжия".

"Обикновените американци не трябва да стават жертва на пропаганда. Международната общност има право да знае истинското състояние на нещата. Цяла мрежа от биологични лаборатории на САЩ се е "зародила" около Русия. Подобна е ситуацията и по границите с Китай. Сега нашето Министерство на отбраната успя да разкрие фактите за наличието на множество изследователски центрове и на африканския континент", отговори Антонов.

"Каква е истинската цел на функционирането на тези съоръжения, разположени всъщност по целия свят? Ако говорим за осигуряване на безопасността и здравето на цивилното население, тогава трябва да зададем справедлив въпрос - какво трябва да направи Пентагонът. Моля, имайте предвид, че всички тези центрове се контролират и финансират от американското военно ведомство", продължи Антонов.

Той подчерта, че "днес, повече от всякога, е важно да се активизират международните усилия за укрепване на режима на Конвенцията за забрана на бактериологични и токсинни оръжия". "Необходимо е да се убедят САЩ да се откажат от практиката да блокират разработването на правно обвързващ протокол към конвенцията", обобщи руският посланик.

Продоволствена криза

Според Антонов задълбочаването на продоволствената криза, която се развива през последните две години, се дължи на налагането на нелегитимни санкции срещу Русия от САЩ и техните партньори.

"По-нататъшното задълбочаване на кризата се дължи на налагането от Вашингтон и неговите сателити на нелегитимни санкции срещу Русия. Въпреки твърденията на американски служители за изключения от рестриктивния режим, за които се твърди, че предоставя възможност за търговия с нашата страна с агропромишлени стоки, вътрешните износителите често не могат да организират такива доставки", каза той. "Те се сблъскват с блокиране на плащания, откази на заеми и застраховки, проблеми с наемане на кораби и закупуване на селскостопанска техника и дори на семена. Освен това Съединените щати продължават да увеличават митата върху вноса на нашите торове."

Путин търгува санкции срещу храна за света

Путин търгува санкции срещу храна за света

Путин настоява, че настоящата ситуация с продоволствената сигурност е причинена от САЩ и ЕС

Антонов оцени подобни действия като "върхът на лицемерието" и нарече опитите на САЩ да прехвърлят отговорността за продоволствената криза на Русия "абсолютно безпочвени". "Призоваваме Ви да спрете да прехвърляте проблемите от болната глава към здрава," продължи той. "Русия е ангажирана със задълженията си за износ и е готова за преговори за разрешаване на този най-сериозен проблем, включително чрез ООН."

Дипломатът припомни още, че трудностите в хранителния сектор се натрупват от доста време, поне през последните две години. "Те са свързани с грешни изчисления и системни грешки в макроикономическата - преди всичко финансова и външнотърговска, енергийна и хранителна политика на западните страни. В същото време пандемията от COVID-19 доведе до значително нарушаване на веригите за доставки. Разходите за логистика почти се удвоиха. Естествено всичко това нямаше как да не доведе до рязко увеличение на цените на храните. Котировките за пшеница през 2021 г. се увеличиха с една четвърт."

Гутериш: Войната влошава световната продоволствена криза

Гутериш: Войната влошава световната продоволствена криза

Милиони са тласкани към глад, ако Русия не вземе мерки