В отговор на искането на Вашингтон за повторно разследване на причините за новия коронавирус в Китай, китайските власти предлагат да се проучат проблемите на американските биологични лаборатории по света. Това съобщи във вторник говорителят на китайското външно министерство Жао Лицзян, цитиран от ТАСС.

"Изискваме да се извърши подробно разследване на проблемите, свързани с военната американска лаборатория във Форт Детрик, Мериленд и над 200 други американски бази извън САЩ за провеждане на биологични експерименти".

Канада подкрепя САЩ, иска истината за произхода на коронавируса

Канада подкрепя САЩ, иска истината за произхода на коронавируса

Байдън даде 90 дни срок на разузнаването

Китайският дипломат подчерта, че Пекин разчита на съдействието на международната общност, за "съвместно настояване за получаване на прозрачни данни от американска страна".

"Искаме задълбочено разследване на произхода на пандемията в Съединените щати, както и идентифициране на отговорните за неефективните мерки за борба с коронавируса в САЩ", добави той.

В неделя по Fox News американският помощник на президента по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Китай ще бъде изолиран, ако не приеме отново международни експерти на своя територия, които ще се опитат да разберат при какви обстоятелства новият коронавирус започва да се разпространява.

Китайски епидемиолог: Разследването за произхода на COVID-19 трябва да се насочи към САЩ

Китайски епидемиолог: Разследването за произхода на COVID-19 трябва да се насочи към САЩ

Нова словесна престрелка по оста Пекин-Вашингтон