Доклад за произхода на COVID-19 от национална правителствена лаборатория на САЩ е стигнал до заключението, че хипотезата за изтичането на вируса от китайска лаборатория в Ухан е правдоподобна и заслужава допълнително разследване, пише "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на хора, запознати с класифицирания документ.

Проучването е изготвено през май 2020 г. от Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния и беше визирано от Държавния департамент на САЩ, когато проведе проучване за произхода на пандемията през последните месеци на администрацията на предишния американски президент Доналд Тръмп.

Теорията за изтичане на коронавируса от лаборатория не може да бъде изключена

Теорията за изтичане на коронавируса от лаборатория не може да бъде изключена

Това изтъкват водещи учени

Оценката на "Лорънс Ливърмор" се основава на геномен анализ на вируса COVID-19, пише изданието. От "Лорънс Ливърмор" са отказали да коментират информацията на "Уолстрийт джърнъл".

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви миналия месец, че е наредил на помощници да намерят отговори за произхода на вируса.

Американските специални служби разглеждат два възможни сценария - че вирусът е резултат от лабораторен инцидент или че се е появил от човешки контакт със заразено животно - но те не са стигнали до заключение, каза Байдън.

Белият дом защити Фаучи, че не вярва COVID да е пуснат от китайска лаборатория

Белият дом защити Фаучи, че не вярва COVID да е пуснат от китайска лаборатория

Няма твърди, но има нарастващи доказателства, че може и да е от лаборатория и Байдън нареди разследване

Все още класифициран доклад на американското разузнаване, разпространен по време на администрацията на бившия президент Тръмп, твърдеше, че трима изследователи в китайския институт по вирусология в Ухан са се разболели толкова много през ноември 2019 г., че са потърсили болнична помощ, казаха източници от правителството на САЩ.

Американските власти обвиниха Китай, че не е прозрачен относно произхода на вируса, обвинение, което Пекин отрече.

СЗО няма как да принуди Китай за информация за произхода на COVID

СЗО няма как да принуди Китай за информация за произхода на COVID

СЗО ще продължи с проучванията и очаква сътрудничество и подкрепа от всички държави членки

Отделно Майк Райън, висш служител на Световната здравна организация (СЗО), подчерта вчера, че СЗО не може да принуди Китай да разкрие повече данни за произхода на COVID-19, като същевременно добави, че СЗО ще предложи проучвания, необходими за разбиране на мястото, където вирусът се е появил на "следващото ниво".

По-рано този месец американският експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фочи призова Китай да публикува медицинските досиета на деветима души, чиито заболявания могат да предоставят жизненоважни улики за това дали COVID-19 за първи път се е появил в резултат на изтичане от лаборатория.

COVID-19 май бил изпуснат от лаборатория в Ухан

COVID-19 май бил изпуснат от лаборатория в Ухан

Нова версия на американски учен