Канада подкрепя усилията на американския президент Джо Байдън да стигне до дъното на произхода на вируса, причиняващ COVID-19. Това заяви премиерът Джъстин Трюдо пред репортери в четвъртък, цитиран от "Ройтерс". 

"Подкрепяме призива на САЩ и други да разберем по-добре произхода на COVID-19, каза Трюдо. Знам, че има много теории, но трябва да се уверим, че стигаме фактите, за да разберем всъщност какво се е случило и как да направим така, че никога повече да не се случи", добави той.

Припомняме, че Байдън възложи на американското разузнаване да удвои усилията си по разследването на произхода на пандемията COVID-19 и конкретно на възможността нейният първоизточник да е китайска лаборатория.

Той определи срок от 90 дни, за да бъде изготвен нов доклад от спецслужбите.

Това се налага заради липсата на единно становище в разузнавателната общност. В началото на месеца беше представен доклад, в който се посочва, че според две от спецслужбите коронавирусът е предаден на хората от животни, а според третата той е с лабораторен произход.

По думите на Байдън, изказаните становища са "с ниска или умерена степен на увереност" от страна на техните автори.

Той заяви, че САЩ ще продължат да работят с партньори и съмишленици, за да окажат натиск върху Китай, за да участва в пълно и прозрачно международно разследване, основано на фактите, както и да предостави съответните данни и доказателства.

Общата експертна комисия на Световната здравна организация (СЗО) и Китай, разследваща произхода на COVID-19 в Ухан, не завърши работата си с окончателен извод и обяви, че не е установила източника на вируса и как се е прехвърлил от животни върху хора. Веднага след публикуването на доклада учени от цял свят призоваха разследването да продължи, с или без съдействието на Китай.

Facebook прекрати забраната си за публикации, в които се твърди, че Covid-19 е създаден от хора или е произведен, политическа промяна, която отразява задълбочаващ се дебат за произхода на пандемията, която за първи път беше идентифицирана в Ухан, Китай, преди почти 18 месеца.