САЩ крият ядрен потенциал. За това се тревожат от руското министерство на външните работи.

Кремъл твърди, че не може да потвърди, че САЩ са съкратили стратегическите настъпателни оръжия до равнището, предвидено с договора СТАРТ от 2010 г.

Пентагона не бил допуснал инспекция на подводници и бомбардировачи В-52Н. Те можели да носят ядрени ракети за нанасяне на първи удар.

През последните месеци Русия и САЩ са в обтегнати отношения.

В своята Пражка реч от 5 април 2009 г. американският президент Барак Обама, обявява, че започнатите преговори за разоръжаване ще бъдат продължени на срещата на върха Г20 в Лондон и че през 2009 г. трябва да се предоговори един нов договор за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия. Това обещание се разисква на срещата на върха в L"Aquila в Декларацията за неразпространение на Г8, където президентът Обама обявява среща на върха за световна атомна сигурност през март 2010 г.

На 26 март 2010 г. президентите на Русия и САЩ - Дмитрий Медведев и Барак Обама се обявяват за по-нататъшно ограничение на броя на ядрените оръжия. На 8 април 2010 г. двамата президенти подписват в Прага, валидния до 2020 г. нов СТАРТ (START) договор, относно мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

След ратифицирането на договора се предвижда за следващите 7 години съкращаване на броя на бойните глави от 2200 на 1550 и броя на носителите от 1600 на 800. Стационирането на 14 наземни защитни системи срещу балистични ракети при Fort Greely в Аляска и други 4 във военно въздушната база Ванденберг (Vandenberg Air Force Base) в Калифорния, не попадат в ограничението на договора.