Около 60% от американците смятат, че Русия се държи неприятелски към САЩ и около половината от анкетираните са на мнение, че Москва се опитва да повлияе на предизборната кампания в страната. Това става ясно от ново социологическо проучване на CNN/ORC Poll.

Запитани кой е по-големият проблем – американското разузнаване вярва, че Русия е хакнала мейлите на Националния комитет на Демократическата партия или как Доналд Тръмп реагира,  предлагай руски хакери да изкарат наяве мейлите на Хилари Клинтън, 61% посочват хакерската атака, а 31% - Тръмп.

Казусът с хакерската атака е по-сериозен проблем за анкетираните в сравнение с това дали Русия се опитва да влияе върху изборите.

43% от поддръжниците на Тръмп разглеждат Русия приятелски настроена към САЩ за разлика от 36% от поддръжниците на Клинтън. И тези, които подкрепят бившата първа дама, е по-вероятно да кажат, че руското правителство се опитва да влияе върху изборите (60% срещу 33% сред подкрепящите Тръмп).

По отношение на външната политика Клинтън получава повече подкрепа от Тръмп като доверие – 59% срещу 36%. Разликата беше 5% след конвента на републиканците.

По повечето вътрешни проблеми 50% се доверяват на Клинтън и 48% на милиардера.

Проучването е проведено по телефона между 29 и 31 юли и в него са участвали 1 003 души, включително 894 регистрирани избиратели. Статистическата грешка е +/- 3,5%.