Русия е съгласна две сирийски ислямистки групировки да участват на мирните преговори за Сирия на индивидуална основа, но това не означава, че те са легитимни или не са „терористи”.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

ООН обяви в понеделник, че официално са започнали мирните преговори за Сирия в Женева. Москва и Дамаск не одобряваха „Джаиш ал Ислам” (Армия на исляма) и „Ахрар аш Шам” (Ислямско движение на свободните хора в Сирия) да участват в разговорите.

Но Лавров заяви на пресконференция в Абу Даби, че е постигнато съгласие двете групировки да участват на преговорите на индивидуална основа.

Това не означава признание, че „Джаиш ал Ислам” и „Ахрар аш Шам” са два легитимни партньора в преговорите, изтъкна той.

Това е нашата позиция и това е позицията на толкова много страни в групата за подкрепа, те разглеждат тези групировки като терористични, добави той.

Лавров отново повтори, че сирийците могат да решат бъдещето на страната си чрез работната рамка на Женевските преговори, които са напълно подкрепяни от Русия.

Ние ще предложим цялата си подкрепа за този процес, каза външният министър на Русия след среща с арабския си колега.

Той призова специалния посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура „да се отнася към всички страни по балансиран начин”. Позицията на сирийското правителство е конструктивна, заключи той.

„Армия на исляма” се представлява от Мохамед Алуш, който вече е в Женева. Той заяви днес, че не е оптимист.