Русия заменя легендарните пистолети Макаров от съветската епоха, използвани от нейната полиция и армия, с нов модел, който е функционален при екстремни температури и пробива бронежилетки, съобщава АФП.

Новият пистолет "Удав", е успешно тестван и ще влезе в масово производство през пролетта, според "Ростек", държавната корпорация в Русия част от военно-промишления комплекс.

"Удав" ще бъде "един от най-мощните пистолети в света", заяви "Ростек". Оръжието ще използва 9х21 мм муниции и ще може да пробие 1,4 мм титан или 4 мм стоманена броня от разстояние 100 метра.

Пистолетът работи в диапазон на екстремни температури от -70 до +50 градуса по Целзий (- 94 до +122 градуса по Фаренхайт) и "показа отлични резултати в цял комплекс от тестове" в Арктика, пустинята и в силно влажна среда, допълва "Ростек".

"Удав" ще замени полуавтоматичния пистолет "Макаров", който е широко разпространен в различни сили за сигурност и военните.

Пистолетът "Макаров", кръстен на своя изобретател Николай Макаров, е в производство от 50-те години на миналия век и замени пистолета ТТ, използван по време на Втората световна война.

Той е съвременник на съветският "Калашников" и е известен със същата степен на надеждност и лекота на използване, с варианти, произведени в няколко източноевропейски страни, свързани с Москва по време на Студената война, както и Китай.

"Макаров" е включен като стандартна част от комплекта за оцеляване на космонавтите в руските космически капсули Союз, използвани за кацане обратно на Земята от космоса, за да се предпазят от диви животни в случай на кацане в отдалечена горска зона.