Гневът на Северна Корея е заради листовките срещу Пхенян от Южна Корея и "мръсни и обидни" изображения на съпруга на лидера Ким Чен-ун, заяви посланикът на Русия в КНДР, цитиран от южнокорейски медии. 

През последните седмици Пхенян предупреди и осъди листовките против Севера, които се изпращат през милитаризираната граница - обикновено се прикрепят към балони или плават в бутилки. Кампаниите с листовки отдавна са спор между двете Кореи, но този път Пхенян засили натиска, взриви офис за връзка и заплаши с военни ответни мерки.

Едно от най-скорошните разпространяване на листовки, от 31 май, включваше провокативни изображения на първата дама на Севера Ри Сол Джу, което предизвика "сериозно възмущение" в Пхенян, според руския посланик в Северна Корея Александър Мацегора.

Русия е ключов съюзник на изолирания Север, а Мацегора е един от най-дълго служещите посланици в Пхенян. "Листовете са специален вид мръсна, обидна пропаганда, насочена към съпруга на лидера". Те бяха обработени с фотошоп "по такъв низък начин и са последната капка" за Севера, заяви Мацегора.

Ким Чен-ун изтегля войски от границата

Ким Чен-ун изтегля войски от границата

Пхенян заговори за мир със Сеул

Руският дипломат отхвърли и спекулациите, че по-малката сестра на Ким се готви за следващ лидер на Северна Корея. От началото на юни Ким Йо Жонг - ключов съветник на брат си - беше лице на силно агресивната позиция на Пхенян към Юга по отношение на листовките.

Северна Корея взриви офиса за връзка дни, след като тя предупреди, че скоро ще бъде "напълно срутен", а по-късно нарече  президента на Южна Корея Мун "отвратителен" и очевидно "луд".

Въпреки "сериозния си политически и външнополитически опит", Ким Йо Жонг е "доста млада. Няма абсолютно никаква причина да казваме, че се обучава, за да поеме кормилото", каза Мацегора.

"Никой не смее да се нарече номер две в страната. Мисля, че ако попитате другарката Ким Йо Жонг дали тя е номер две, тя ще отговори с отчетливо "не", добави той.

Кой ще управлява Северна Корея - малката сестра на Ким?

Кой ще управлява Северна Корея - малката сестра на Ким?

Здравето на диктатора е разклатено...